Uitleg DNS records

15-10-2015 11:46

Hieronder vind je een overzicht van de veelgebruikte DNS records en waarvoor ze dienen

Welke records zijn er:

A
Het A-record vertaalt de domeinnaam die u in uw browser invoert naar een IP-adres.
Het is mogelijk om verschillende subdomeinen aan te maken die elk een ander IP-adres krijgen toegewezen.
Op deze manier zorgt u ervoor dat de website van ieder subdomein op een andere server wordt gehost.

CNAME
CNAME-records zijn doorverwijzingen naar DNS-records van een domeinnaam.
Vaak naar andere domeinnamen, maar ook naar een record van dezelfde domeinnaam.
Bij het invoeren van een CNAME dient deze domeinnaam altijd worden afgesloten met een punt. Bijvoorbeeld domeinnaam.com.

TXT
Een TXT-record is een extra DNS-record waarin tekst kan worden geschreven.
In eerste instantie is dit type record bedoeld voor commentaar en notities in het DNS, die verder niet van invloed zijn op de werking van de domeinnaam.
Dit type record wordt tegenwoordig veel gebruikt bij het tegengaan van oneigenlijk gebruik van uw e-mailadres door gebruik te maken van SPF.

SPF
Een SPF (Sender Policy Framework)-record gaat het oneigenlijk gebruik van e-mailadressen op uw domeinnaam tegen.
Een SPF-record zorgt ervoor dat anderen uw e-mailadres niet kunnen gebruiken om spam mee te versturen.  De instellingen hiervoor worden gedaan in de domein beheer ofwel DNS van de domeinnaam. Hierin worden de server vermeld welke e-mail mogen versturen namens de domeinnaam.

MX
MX-records verwijzen naar de hostnames van de mailservers die zijn ingesteld om e-mail naar uw domein te ontvangen.
MX-records krijgen een prioriteitsgetal (van 0 tot 255).
E-mail voor een domeinnaam wordt eerst bezorgd op de mailserver met het laagste getal (vaak MX 10) en anders op de mailserver met het eerstvolgende getal (MX 20 of MX 50 bijvoorbeeld).
Hoe lager het getal, des te hoger de prioriteit.
De functie hiervan is, dat wanneer de e-mail niet kan worden bezorgd op de eerste mailserver, er een terugval kan worden gedaan op de tweede mailserver.
Hierdoor is er een tweede plek waar de e-mails kunnen worden bezorgd

NS
De NS-records geven aan op welke nameservers de zonefile van een record zich bevindt.
De NS-records zorgen ervoor dat de verzoeken voor een (sub)domeinnaam op de juiste nameservers terechtkomen.