Wat is een Scam?

15-06-2020 11:56

Scam is het Engelse woord voor oplichterij. Het is een vorm van bedrog waarbij fraudeurs onder valse voorwendselen proberen u geld afhandig te maken. Scamming kan ook telefonisch. De fraudeur belt u bijvoorbeeld op namens Microsoft met de mededeling dat u een probleem heeft met uw computer. Vervolgens biedt hij u hulp aan of smeert hij u zogenaamd handige software aan.

Zodra criminelen toegang tot uw computer hebben kunnen ze:

• Software installeren op uw pc die uw persoonlijke gegevens vastlegt. Hiermee kunnen zij informatie zoals gebruikersnamen en wachtwoorden misbruiken.
  • Uw pc op afstand overnemen en de instellingen aanpassen, zodat uw pc gevoelig wordt voor misbruik.
  • Creditcardgegevens opvragen zodat zij deze kunnen misbruiken.
  • U naar frauduleuze websites laten surfen en u vragen om gevoelige informatie in te vullen.

Let op:
Microsoft, banken of andere instanties zullen u nooit bellen en u ook niet vragen om handelingen te verrichten op uw pc. Vragen naar uw gebruikersnaam en wachtwoord wijst dus altijd op cybercriminaliteit. Beantwoord zulke vragen nooit en verstrek nooit uw persoonlijke gegevens!

Wat kunt u zelf doen?

• Koop online niet zomaar diensten, zeker als u de bron niet vertrouwt.
  • Laat niemand uw pc overnemen, tenzij het iemand is van een winkel of partij waar u zelf lid van bent.
  • Probeer zoveel mogelijk gegevens te noteren van de cybercrimineel en geef dit door aan uw provider of de politie.
  • Betrouwbare instanties zullen nooit vragen naar persoonlijke gegevens. Ga hier dus nooit op in.
  • Installeer nooit software van een onbekende. Zeker niet tijdens of na een ongevraagd telefoontje.
  • Scan uw computer regelmatig op virussen en spyware.