Soms komt e-mail met vertraging binnen

03-02-2014 16:24

Greylisting ofwel grijze lijst, is een methode om ongewenste e-mail (spam) tegen te gaan op het niveau van de SMTP-mailserver van de provider. Het idee is dat er naast een witte lijst en een zwarte lijst ook een grijze lijst is waarmee wordt bepaald of een onbekende mailserver gezond of ongezond gedrag vertoont.

Een witte lijst is een lijst met e-mail adressen welke nooit als SPAM gezien zal worden. Alle e-mail adressen in uw adresboek (op de server en webmail) staat automatisch op de witte lijst.

Een zwarte lijst is een lijst met servers en e-mail adressen welke een slechte reputatie hebben en bekend zijn om het versturen van SPAM.

Een grijze lijst is een dynamische lijst, waar e-mail adressen van inkomende e-mail op kunnen komen te staan voor 2-15 minuten. Afhankelijk van de reputatie, beveiliging en instellingen van de e-mail server van de afzender zal e-mail wel of geen vertraging oplopen door deze grijze lijst functie. Wanneer een afzender wel op de grijze lijst komt, zal deze e-mail voor 2 minuten niet geaccepteerd worden, een SPAM server deze mail niet opnieuw zal aanbieden, een normale mail server zal deze automatisch opnieuw aanbieden. Alle extra vertraging wordt veroorzaakt door de mail server van de afzender. Wanneer een e-mail bij u is afgeleverd zal deze afzender voor 180 dagen op de witte lijst komen te staan en zal deze e-mail altijd worden afgeleverd zonder vertraging door Greylisting of grijze lijst.

Voor een uitleg over Greylisting klik hier.
Voor uitleg voor systeembeheerders klik hier.