Virtuele files in Nextcloud

06-10-2022 17:23

Bij de configuratie van de app van Nextcloud op de PC worden er vragen gesteld over Virtuele Files.
In deze FAQ wordt uitgelegd wat dit zijn, evenals waarom je dit dus wel, of juist niet wil activeren.

Wat zijn virtuele files?
Virtuele files zijn eigelijk snelkoppelingen naar de bestanden. Je computer weet waar ze staan en hoe ze geopend moeten worden, maar ze staan niet lokaal op de pc.

Wat zijn de voordelen hiervan?
Virtuele files nemen minder ruimte in. De bestanden staan niet rechtstreeks op de computer, alleen de verwijzingen naar de bestanden.
Het synchroniseren van de bestanden neemt aan het begin minder tijd in beslag. Niet alles hoeft gedownload te worden.

Wat zijn hier de nadelen van?
Je kunt niet bij de bestanden zonder internetverbinding. Omdat de bestanden alleen online staan.
Het openen van grote bestanden kan iets langer duren omdat deze gedownload worden op het moment dat je ze voor het eerst opent.

Hoe stel ik dit in?
Het instellen van virtuele bestanden is een optie in de nextcloud app. Via de instellingen kan je aangeven of je virtuele files wil gebruiken of niet. Je kunt hier ook per map in afwijken. Als er een evenement is zonder internetverbinding maar sommige bestanden wel bereikt moeten worden kan er aangegeven worden dat alleen deze map gesynchroniseerd wordt.